Lezers aan het woord

‘Het blauw schrift’ is een van de 20 om te lezen in 20, het lijstje van langzullenwelezen.be, het boekenplatform van VRT en haar netten.

Prachtig boek! Uitzonderlijke gave van de auteur om gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. Genuanceerde analyse van de tijdgeest in het interbellum en hoe mensen omgingen met de situatie. RAZEND ACTUEEL. Alles gegoten in een spannende roman. Lang geleden dat ik nog zo’n goed boek van eigen bodem las.
Hilde Eylenbosch
– op de Facebook-pagina

Ik ben een boekenworm en echt, Jef heeft grote klasse. Er is GEEN zin zonder weloverwogen adjectieven. De beschrijvingen van locaties, de winkeltjes, het station…je ziet het als in een film voor je. Ik werd gekatapulteerd in de leefwereld tussen twee wereldoorlogen. Je wordt ook steeds over en weer geslingerd tussen de leefwerelden van de intellect Karel Becue en zijn twee geliefden, tussen opkomende fascisten en de Joodse onderwereld. Vooral de eerste helft van het boek leest heel vlot. Je leeft mee met Karel Becue’s avonturen. Daarna is het even wennen omdat Karel, onze held, plots een bijrol lijkt toegekend.
Wat ik zeker apprecieer en bewonder, is Jefs ondergrondse boodschap, om vandaag alert te blijven voor de opkomende verrechtsing van onze maatschappij. Daarom is het verhaal van ‘Het blauwe schrift’, dat zich afspeelt in het interbellum, toch zo sprankelend actueel.
GeertDeMits
– op https://www.hebban.nl/

Wat een binnenkomer! De eerste worp van Jef Stroo, en meteen al goed voor een karrenvracht aan superlatieven … Waar aan het begin van het verhaal de tijd genomen wordt om ‘breed’ te gaan en je er heerlijk van genieten kan, komt er op een bepaald moment een tempo in het boek dat alleen maar opgedreven wordt. Ik kan uitvoerig de taal en de schrijfstijl bewieroken, maar dat verhaal gaat helemaal met je aan de haal. Lijkt me fantastisch om verfilmd te worden, maar ik geef het nu al mee: het boek is nóg beter!
tomdemeulenaere
– op
https://www.hebban.nl/

Eens je begint te lezen is er geen houden meer aan, het eerste deel leest als een trein, het tweede deel als een sneltrein en het laatste deel verslind je in een stuk.
Goed geschreven, smaakt naar meer. Een klassewerk van formaat.
Je waant je toch wel midden in het verhaal en je beleeft het in gedachten allemaal mee.
Op naar het volgende boek van Jef Stroo.
Els Vyncke
– op https://www.hebban.nl/

‘Het blauwe schrift’ van Jef Stroo is een heel mooi boek! Ik heb het in één ruk uitgelezen (nou ja, eerlijk: in vier avonden). Het verhaal speelt zich af tijdens het Interbellum en de auteur slaagt er heel goed in om het tijdskader te schetsen. Het verhaal gaat over gewone mensen die ‘compagnons de vie’ worden ‘in dark times’ (cfr. passend citaat van Hannah Arendt als motto vooraan in het boek). De auteur brengt hun levensverhaal goed tot leven in de vele boeiende dialogen en de mijmeringen van de hoofdfiguren over alles wat mensen bezig houdt – relaties niet in het minst.
De sprankelende taal waarin het boek geschreven is, de spanning, de verrassende wendingen in het verhaal, de trefzekere schets van het tijdskader … dat alles verklaart waarom ik zo gebeten was door deze roman.
De onderliggende motieven en gedachten van de personages, zetten je zelf aan het denken over waar het om gaat in het leven. Bij momenten wordt dit boek opgetild tot een bijna filosofische roman, maar de spanning van het verhaal zorgt ervoor dat het steeds weer blijft boeien en dat je benieuwd bent naar de volgende episode.
Het boeiendste vind ik het tijdskader dat de auteur in beeld brengt. Het is een mooie aanvulling op historische boeken die ik over die tijdsperiode gelezen heb. Na het lezen van het boek kreeg ik de smaak te pakken en besloot ik om een reis naar enkele Duitse steden te maken. Ik vond immers dat de roman van Jef Stroo ook een actualiteitswaarde heeft, nu we in tijden leven waarin het rechtse gedachtegoed (en de ‘gedachteloosheid’ van een deel van de bevolking) terug de kop op steekt. Ook vandaag is er een voedingsbodem voor rechtse organisaties (“ze bespelen de onvrede als een harp en buigen de klanken om naar angst, haat en onverdraagzaamheid, sluipend gif dan ongemerkt in het samenleven van mensen geïnjecteerd wordt” (p. 133).
Het boek hield me een spiegel voor. Op reis in enkele Duitse steden dacht ik voortdurend: ‘Hou zo ik reageren, waar zou ik voor staan, waar zou ik voor gaan als ik geleefd zou hebben in deze ‘Darkest times.’ Dankjewel, Jef Stroo, voor deze prachtige roman.
danny24
– op https://www.hebban.nl/

Dit boek dompelt je in de tijdsgeest van het interbellum. Het start als een karakterroman waarin de verschillende personages tot leven gewekt worden in een literair tableau. Men zou haast denken dat men Franse literatuur aan het lezen is, zo beheerst de auteur de Nederlandse taal. Psychologisch worden de karakters uitgediept met hun innerlijke verschillende existentiële levensvragen. Hier leunt de auteur bij momenten aan bij de filosofische roman. Je geniet nog volop van deze ideologische roman wanneer hij in het tweede deel de allures aanneemt van een echte literaire triller. Een atypische roman, door en door Vlaams, maar zeer sterk. Een schets over moedige gewone mensen tijdens de onomkeerbare opkomst van het nazisme.
Kokcuisine
– op https://www.bol.com/

Een spannend boek dat heel vlot leest, je wordt meegezogen in het verhaal.
Een aanrader…
Saarvdk
op https://www.bol.com/

Het boek begint met een scène in een station. Enkele mensen wachten. Als een zware diesel locomotief trekt het verhaal zich op gang en neemt steeds meer vaart. Het boek neemt je mee samen met een aantal hoofdpersonages.

Eén van de verhaallijnen had het verhaal kunnen zijn van mijn grootouders en de kindertijd van mijn ouders. Mijn grootvader, die ik mij maar heel vaag herinner, vocht aan de IJzer. De weinige verhalen hierover ken ik via mijn moeder. Hoe het haar jeugd heeft beïnvloed. Hoe mijn grootvader vloekte toen de Duitsers zingend door de straten van Brugge marcheerden tijdens WOII. Hoe wreed want ze konden mooi zingen.

Het boek neemt je mee met mensen die diep geraakt hun weg zoeken. Moed en wanhoop, liefde en verzet geschetst tussen twee wereldoorlogen.

Doorheen de emoties en belevenissen van de personages schetst de auteur deze voor mij onbekende periode uit de geschiedenis. De verhaallijnen van de personages brengen gebeurtenissen en situaties uit het interbellum tot leven. Verwacht dus geen saaie geschiedenis.

De auteur weet dit boeiend te vertellen, spanning op de bouwen, zodat je in dit lijvige boek blijft verder lezen. Toen ik het boek dichtklapte dacht ik: hier zit een filmscenario in. Knap voor een debuut.
TVR
– via mail